20 May 2009

Jom kita masak dinner!!

Assalamualaikum..

Topik kita pd kali ini,masak makan malam!!yeah!!;p

Jd,slps solat isyak td,tibe2 sy trase mcm nk msk utk mkn malam..lgpun dh lama x masak..(actually xde la lama sgt,bulan lps ade kot masak utk kwn2 yg btandang ke umah utk tgk bola,masak kari ayam n ayam masak lemak je..=) )

jd,lps je solat isyak,sy trus siap2 utk pegi ke pasar raya sblh apartment sreeram sadhana ni...maka sy pun mncari bahan2 basic utk sy masak..alhamdulillah,nasib baik ade ikan yg sy a cari...ngam2 tggl satu paket je...lps siap aje bli brg,sy trus balik umah..

nasib baik la ayah saya dh ajar sy cmne nk masak lauk2 basic..(cam kari,kuah lodeh,asam pedas dsb) prinsip ayah sy ajar anak dia ni sng je, dia nk walau kt mana pun anak dia tercampak pd masa depan, xkan kbulur sbb dia dh ajar anak dia ni memasak..thanks abah=)

jd,menu malam ni: Ikan kembung masak asam pedas...(ye,sukeny!!!=) )

first of all,bhn2 yg kna ada utk masak lauk ni adalah...ikan..ye la,kalo xde ikan xde la nameny ikan masak asam pedas,ye x?hehe;p selain itu,kna ada bwg (bwg putih,merah,besar..kalo ade masa bleh kupas sndr bwang tu,br fresh..tp cm sy,sbb dh lewat sgt bli bwg yg dh siap blend aje..huhu..;p),cili merah,kunyit(ni utk memerahkn asam pedas tu,garam,asam jawa,sdkt halia n minyak masak(xkan la minyak petrol plak,ye x?hehe..;p ) sume item kt atas except for ikan n asam jawa n minyak adalah bahan2 utk di tumis...

Langkah pertama kita...siang ikan..ha,nk siang ikan ni kna btol2..bnda2 yg pntg utk kita remove ialah sirip,insang n perut..bkn ape,kalo perut tu pecah nnt,ikan tu akan rasa pahit..buang insang n sirip plak sbb tkut nnt kna tgn wktu mkn..lgpun,nmpk pro ape kalo kita dpt sediakan ikan yg bersih(mcm yg sy buat..hehe;p) kpd yg blum blaja mnyiang ikan lg,balik umah nnt blaja dgn mak@ayah k...pling susah pun mntk org gaji ajar..;p



mula2, kita basuh ikan yg kita bli..




wktu siang ikan hati2..pstikan bhgn yg patut dibuang dibuang spnuhny n tgn x kna pisau..;)




bersama ikan yg dh settle di siang..=)


lepas dh siap siang ikan,skrg kita kna sdiakn bhn nk tumis plak..jd,cmpurkan bwang yg dh dikisar(x kisah la,nk tumbuk ke,blend ke,ikut suke) dgn cili(bkn serbuk tau,mix skit cili dgn air),kunyit n garam...kacau bg rata(kalo ikut sunnah,kacau la mgikut lawan arah jam..=) )
n then,sdiakn plak air asam dr asam jawa...






bhn untuk tumis yg dh siap digaul rata..


lps bahan sume dh ready,maka kita boleh la mula panaskn minyak...




bhn2 nk masak asam pedas: ikan,air asam jawa n bhn tumis..


pstikn minyak cukup panas(ada cara yg ayah sy ajar,percikkn air ke dlm minyak yg tgh mndidih tu..kalo bny dia mcm minyak meletup2 tu maknany minyak cukup panas,kalo x mknany sbalikny la...) bila dh panas,masukkn cmpuran bhn2 tumis td n tumis dgn rata smpi naik bau n jiran kita naik terliur..hehe;p

lps bau dh naik n dh kacau rata dlm periuk,msukkn plak ikan yg kita dh siang td...gaulkn ikan tu dgn bhn yg telah ditumis td so that rasa tu akn meresap ke dlm ikan...biarkan seketika..



ikan dimasukkn stlh tumisan dh naik bau..gaulkn ikan ddgn bhn tumis..

smntara kita mmbiarkn ikan gaul rata dgn bhn tumisan,maka bolehla kita masak nasi dlu kalo x masak nasi lg...ni kalo x tau nk masak gak,x tau la nk ckp apa..;p




memasak nasi di dalam periuk nasi..


lps rasa2 ikan tu dh bgaul dgn rata dgn bhn tumisan tu,masukkn pula air asam jawa ke dalam periuk td..kacau dgn rata so that rasa lauk tu nnt rata...



kacau lauk dgn sabar krana sabar itu adalh separuh dr iman...;)


lepas tu,kecilkn api dapur gas n biarkn kuah yg dimasak tu mndidih..ni penting..sbb kalo x mndidih mknany x cukup masak n pluang utk dpt diarrhea pun tggi...;p



biarkn lauk mndidih dgn tenang dan damai..;p



smbil bg lauk mndidih tu,kacau2 la jgk utk bg rasa dia rata..
Amaran: Jgn tiru gmbr di bwh..mngambil gmbr sndr ketika sdg mngacau lauk mmgkinkn kuah yg anda kacau terpercik pd anda sndr..huhu..;p




smbil mngacau lauk yg sdg mndidih,smbil mngambil gmbr diri sndr mnggunakan sony cybershot DSC-H50 semi-SLR...;p


maka,bila dh mndidih,siap la lauk asam pedas kita..;)



ikan kembung masak asam pedas dh siap dimasak!!


maka,slepas itu boleh la di hidang utk dimakan sndr atau utk tetamu..;)





asam pedas dihidang bersama nasi putih yg baru dimasak..panas,panas!!...;p




Image Hosted by ImageShack.us
close up asam pedas n nasi yg dh siap di masak n dihidang..



even though masakn ni xde la sesedap hong kong hustle,tetapi ini adlh mskn warisan melayu..dgn mknn ni la kite mmbesar..maka ada sentimental value di situ..bersama kita perjuangkn mknn warisan bangsa melayu kita..chewah...




yeah!! asam pedas sedap utk dimakan!! bsama kita mnyokong warisan bangsa!!=)


so,kpd org2 johor tu,blaja la msk asam pedas ni..bila sebut johor je,msti sinonim dgn asam pedas..jd sy mnyeru pd rakyat johor skalian(chewah,cm ayat baginda Sultan jer..;p) marilah kita mmartabatkn masakan asam pedas johor..kpd yg ingin mncuba,sila2lah ke dapur...practice make perfect,insyaAllah..


Semoga rahmat Allah sentiasa mngiringi langkah kita semua,insyaAllah...

3 comments:

missdicup said...
This comment has been removed by the author.
missdicup said...

ammal..
sian akak tgk ekor ikan tu..togel..
ngehehehe...

Al-Dzulfiqar said...

eh,bukan sy potong kak dic,
tp wktu beli mmg dia dh potong ekor tu cmtu...
sy mmg jg rupa mskn sy elok2..;p