27 March 2010

Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang engkau dustakan?


Assalamualaikum warahmatullah...
Salam pertemuan sekali lagi buat sahabat, ikhwah serta akhwat yang masih rajin mngunjungi blog sy ini....rasanya baru sahaja sy m'update blog saya ini,tapi tiba2 rasa nk update lagi...=)

Topik kita pada hari ini, nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?


Pernahkah kita terfikir, betapa besarnya nikmat yang Allah kurniakan kepada kita? Atau sekurang2nya, pernahkah kita merasai pada wktu nikmat Allah datang menjelma, atau kita sekadar dapat merasa sukarnya apabila Allah mendatangkan kita ujian, sedangkan nikmatNYA tidak pernah sekalipun kita hargai pada waktu kita di kurniakan nikmat? Pernah terfikir?

Allah telah berfirman di dalam surah ar-rahman...surah yang menerangkan mngenai sifat Allah yang maha pemurah... DIA telah menurunkan Al-Quran, menciptakan manusia dan mngajarkan manusia pandai berbicara, dan menciptakan tumbuhan serta pohon2 yg tunduk kepadaNYA, dan meninggikan langit dan mewujudkan keseimbangan, menciptakan bijian yg berkulit, bunga yang harum baunya, menciptakan manusia dari tanah kering seperti tembikar, menciptakan jin dari api tanpa asap, yang mentadbir dua barat dan dua timur, yang membenarkan dua sungai mengalir lalu bertemu, dalam keadaan tidaklah satu itu melampaui batas yang kedua...ini adalah sebahagian dr sifat pemurah Allah yang sy petik dari tafsir surah ar-rahman....Subhanallah,begitu banyaknya nikmat yang Allah kurniakan kpd kita...DIA menurunkan Al-Quran, yang menjadi petunjuk kpd manusia dalam mencari jalan kebenaran, jalan hak yang membawa ke syurga, bagi mereka yang memahami dan menghayati isi kandungannya...

Dia menciptakan manusia, yang membenarkan saya, kamu, Mr Chandru, En Ali, Puan Ramlah dan semua umat manusia merasai kehidupan yang sedang kita kecapi sekarang ni..tapi adakah kita menghargai nikmat hidup ini? adakah kita bersyukur? sedangkan dpt kita lihat di luar sana...putus cinta,kelar lengan... gagal exam,gantung diri.... tertekan,telan racun..sedangkan Allah telah berfirman dalam surah Al-ankabuut ayat 2-3, "Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman, sedangkan mereka tidak diuji?" Maka sekarang, nikmat Tuhan yang manakah yang kita telah dustakan?

DIA mengajarkan manusia pandai berbicara, yang membolehkan saudara mengenali saya...Hamid mengenal Hazirah...Muniandy mngenali Tan Lee...Robert mengenali Hasmah...kita dapat bertutur, dapat berhubung..dapat bertukar pendapat..tidak kiralah sama ada menerusi tulisan, menerusi tutur kata dan sebagainya, semuanya adalah kerana nikmat dan rahmat Allah...pelbagai idea dapat di salur, pendapat dapat di ukur..tapi sayang...di luar sana...umpatan menjadi halwa telinga, fitnah menjadi budi bicara, penipuan menjadi agenda utama.. di manakah rasa syukur kita? nikmat yang di beri, di gunakan untuk menyalah erti sesama sendiri...maka nikmat Tuhan yang manakah yang kita telah dustakan?
DIA menciptakan tumbuhan serta pohon2 yg tunduk kepadanya....dan tumbuhan serta pohon2 ini lah yang menjadi sumber rezeki pd kita...pada seorg pengusaha, penjualan tumbuhan ini mndtgkn pendapatan utk mnampung khidupannya sehari2...pd seorg pekilang, dia memproses bahan2 mentah ini utk kegunaan org rmai... bagi seorg pengguna, dia menikmati tumbuhan ini, spt sayur2an, buah2an dan sbgnya utk mndapatkan nutrien yg kita perlukan...iron yg ade byk dlm green leafy vegetable, bgitu juga vitamin B12 dan folic acid....mngelakkan pelbagai pnyakit spt iron deficiency anemia, megaloblastic anemia, pernicious anemia dan sebagainya...lalu apa yang terjadi? kita ada byk duit...berkoyan-koyan..sayur sekali beli smpi 5 kilo,lps tu x abis makan...ape kita buat? kita tolak dalam tong sampah.....atas nama pembangunan kita ranapkan semua pokok2 yg ade, lps tu jd pemanasan global yg mlampau2....lepas kita mngeluh pula,baru nk buat projek tanam pokok sana, tanam pokok sini..bumi hijau dan sebagainya...maka sekarang ni, nikmat Tuhan yang manakah yang kita dustakan?DIA menciptakan bijian yang berkulit, dan bunga yang harum baunya...bijian yg berkulit,untuk melindungi isi....dan bunga yang harum baunya,menenangkan diri..lalu apa yg berlaku? buah2an berbiji susah nk di makan! penyelesaiannya: kita buat R&D, kita hasilkan buah kacukan tanpa biji...bunga yang harum x tahan lama! penyelesaian: kita buat bunga plastik..psti tahan biar panas atau hujan..tambah sdikit bau2an,kasi nmpk mcm real skit..scara tdk langsung,kita cuba mngubah kejadian Tuhan sbnrny..kita cuba bertindak sbg pencipta...mmg benar mgkn ade sesuatu yg mnyukarkn kita pd satu2 perkara itu, ttapi bukankah setiap yang berlaku itu ada hikmahnya? maka,sekarang ni, nikmat Tuhan yang manakah yang kita dustakan?
Terlalu banyak nikmat kurniaan Allah pada kita, dan terlalu sedikit rasa syukur yg kita berikan kembali pd yg maha pemurah..Allah tidak mgharapkan rasa syukur kita itu..bahkan Allah tidak sedikit pon terjejas jika seluruh manusia dlm dunia ini tdk beribadah kpdNYA...DIA tdk mgharapkan dari sesiapa, tetapi kita yg sntiasa berharap kepadaNYA ( Yas aluhu man fissama watiwal ard- dan makhluk di langit dan di bumi sentiasa meminta kepadaNYA) jadi marilah kita sedar kedudukan kita...soalan2 ini harus kita tanyakan pd diri kita sebelum kita di soal dgn soalan yg besar dari Tuhan..

Siapakah kita?
Di manakah kita berada?
Apakah tanggungjawab serta kewajipan yang terpikul pd bahu kita ?
Bagaimanakah kita ingin mencari redhaNYA dan menjauhi murkaNYA?
Bilakah harus kita sedar utk mngatakan syukur pd nikmatNYA dan sabar atas dugaanNYA?

maka apakah jawapan kita? terutama untuk soalan terakhir ini:

Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang telah engkau dustakan?

Sekadar coretan seorang hamba.
Semoga rahmat dan perlindungan Allah mengiringi setiap jejak langkahan kita, insyaAllah...
Wassalam...

No comments: