23 June 2013

15 Sya'ban 1408 - 15 Sya'ban 1434 HijriahAlhamdulillah, setiap tahun, saya tidak perlu memeriksa takwim Islam pun untuk mengetahui bilakah tibanya hari ulangtahun kelahiran tahun Islam saya. Pasti akan ada yang mengingatkan: apabila banyak yang membuat post-post mengenai nisfu sya'aban

Banyak hadith palsu berbanding yang sahihnya bila membicarakan perihal nisfu sya'aban. Tidak banyak hadith sahih yang membicarakan mengenai nisfu sya'aban. Tiada amalan khusus pun seperti berkumpul ramai-ramai membaca yasin 3 kali dan sebagainya pada hari ini. Bolehlah merujuk pada fatwa-fatwa ulama' seperti Dr Al-Qardhawi, Dr Maza dan yang lain-lain. Betulkanlah yang biasa, dan biasakanlah yang betul.

Apapun, bila tibanya pertengahan sya'aban ini, apa yang kita memang pasti, sudah sangat hampir kita dengan Ramadhan. Setengah bulan yang pastinya berlalu dengan pantas. Cuma tinggal 5 pusingan lagi hari-hari yang biasa kita lalui untuk tiba ke bulan yang penuh dengan maghfirah dan rahmat Allah. ( hari yang kita lalui: [semalam - hari ni - esok] x 5 = 15 hari ).

Ambillah kesempatan pada hari yang kebiasaannya di sedari oleh hampir semua orang ni. Gunakan kesempatan ini untuk semakin meningkatkan persediaan kita menjejak bulan Ramadhan. Gunakan kesempatan ini untuk dijadikan titik perubahan, penambahbaikkan diri sebelum sampai ke bulan yang dinanti-nanti setelah hampir 11 bulan berlalu pergi. Jika ada yang perlu diselesaikan, yang sebelum ini ditangguh-tangguh, selesaikanlah. Jika ada kebaikan yang sekian lama dinanti untuk dimulakan, mungkin masa ini bolehlah menjadi batu loncatan untuk membuat anjakan paradigma untuk memperbaiki kualiti diri. If you have to, start new, supaya apabila tiba ke bulan Ramadhan nanti, tiadalah tiba-tiba meningkatnya amalan mengalahkan Burj Khalifa di Dubai, dan sesudah Ramadhan berlalu, amalan jatuh mendadak mengalahkan graf ekonomi negara yang terbelengu dalam cengkaman hutang International Monetary Fund (IMF) , bagaikan Ramadhan itu sekadar waktu, just a moment. Moment comes, moment goes. But everything remains unchanged.

"mengapa ramadhan sekadar waktu
Ramadhan datang Ramadhan berlalu
Pergimu Ramadhan tiada rasa
Perihal diri ku tiada berbeza
Aku tetap sama"
(bolehlah nak nyanyi ikut rentak chorus lagu Takdir dan Waktu, kumpulan Mega -.- )

Suburkan keimanan , sirami ketakwaan, padamkan api permusuhan.
-Tuai padi antara masak, esok jangan layu-layuan, hari ini kita tergaduh tersentak , esok janganlah musuh berpanjangan.-

Jika di rezekikan kita menjejak Ramadhan, sampailah kita ke dalam bulan Ramadhan yang di tunggu-tunggu. Jika tidak di rezekikan nafas terputus sebelum sampai ke Ramadhan, semoga rahmat dan ihsan Allah bersama-sama roh kita yan dalam perjalanan menemui Tuhan.

"Allahumma barik lana fi Rajab wa Sha'ban wa ballighna Ramadan"

“Allah melihat kepada hamba-hambaNya pada malam nisfu Syaaban, maka Dia ampuni semua hamba-hambaNya kecuali musyrik (orang yang syirik) dan yang bermusuh (orang benci membenci) (Riwayat Ibn Hibban, al-Bazzar dan lain-lain. Al-Albani menilai sahih dalam Silsilah al-Ahadith al-Sahihah 3/135). ( rujuk:http://drmaza.com/home/?p=1192 )

Self note: Menghampiri bulan Ramadhan, ini bermaksud, final exam saya juga semakin hampir. Mohon du'anya sahabat sekalian, moga dapat menjawab dengan baik semua soalan, teori, praktikal dan lisan, dengan sedikit ilmu yang Allah pinjamkan, dan dapat kembali pada bulan oktober ini setelah tamat pengajian, untuk berada Malaysia dan memulakan perkhidmatan. Mohon ihsan dan sedikit ingatan dari rakan-rakan, dalam setiap du'a yang kalian panjatkan.


#15 Sya'ban 1408 - 15 Sya'ban 1434 Hijriah. Entahkan masih bernafas lagi atau tidak untuk sampai ke ulangtahun kelahiran seterusnya.No comments: