16 October 2009

Berkorban untuk orang lain...

Assalamualaikum..

Setelah sekian lama blog ini menyepi,alhamdulillah Allah mmberikan kesempatan pada tika dan saat ini utk blog ini kmbali bernafas...kesibukan yg mlnda diri telah mmbataskan coretan2 baru untuk dimuatkan pada blog ini..maaf dipohon kepada semua...alhamdulillah,kini sy telah melangkah ke tahun 2 dan telah mula dengan clinical posting d hospital sindhi..

Sebenarnyaa x byk pon yg ingin dicoretkan kali ini..sekadar satu tajuk yg mudah.."pengorbanan"..
perkataan yg seringkali dituturkan dari bibir ke bibir,namun setakat mana seseorg itu sanggup mlakukan pengorbanan?di manakah limit seseorg manusia yg sanggup utk mlakukan pngorbanan itu?

pada ketika ini,saya sedang duduk mghadap laptop,sedangkan sbhgn besar rakan2 sy sdg bersiap2 untuk mngikuti program JASSI di manipal...pasti anda akn mngatakan yg sy sdg mngalami kerugian yg besar,kan?kerana sy sbnrnya telahpun mndaftar utk program jassi lama dahulu,dan telah dipilih pun untuk pergi ke jassi..namun,akhirnya sy mmbuat kputusan untuk mnarik diri dari program itu...pelik,kan?pastinya anda akn rasa bgitu,btol x? kdg2 sy naik hairan dgn manusia... suka benar mlihat sesuatu dari perspektif masing2... spt sbntr td..sy keluar ke kedai di luar apartment utk mmbeli sabun basuh...sebhgn dr kwn2 sy klihatan telah berkumpul di perkarangan luar apartmen sy...sbhgn dari mereka ada mnegur sy,bertanyakan sama ada sy sama2 mmyertai jassi..lalu,apabila sy mnyatakan sy mnarik diri,muka mereka berubah...dan percakapan mereka seolah2 mnyindir kputusan sy mnarik diri..seakan2 sy mngalami kerugian besar dan mereka pula mndapat keuntungan besar dan sgt bertuah apabila dipilih utk mngikuti jassi...sy hanya mmpu snyum kmbali...haha..sesungguhnya Allah lbih mngetahui bahwa semua org mndapat keuntungan,sy ataupun mereka..

jadi,sbb sbnr di atas kputusan sy mnarik diri dari program itu adalah mudah sahaja..."pengorbanan".. ada 2 org kwn sebatch sy... mereka amat berharap utk mnyertai jassi,ttp malangnya mereka tdk mmbuat pndftaran utk program tsebut...dan mereka tdk tahu pun bgaimana utk mmbuat pendaftaran online utk program itu...mereka bertanya sama ada terdapat sbrg kekosongan utk program tsebut,namun malangnya sy bukanlah org yg mnguruskn pendaftaran peserta program itu..apa yg boleh sy katakan pd ketika itu hanya sabar dan byk2kn doa...kmudian,terbangkit pula penyertaan utk majlis makan malam yg akan diadakn hujung bulan ini...tnpa sy tahu,tiba2 sudah ada list yg mlebihi kuota yg sy minta ketika mmbuat pngumuman,mnyebabkn sy pening sbntr..bagaimana untuk menyenaraikan nama org yg akn pergi utk majlis makn malam itu...dan tiba2 2 org kwn sy ini ingin mnyertai majlis ini...sy tdk punya apa2 pilihan,terpaksa mngecewakan mereka sekali lagi krana mmg snarai nama yg sy dpt lbih dr yg diperlukan....sbnrnya,sy paling tdk suka mngecewakan org lain...entahlah,mmg dari dulu lg sy cuba utk mmuaskan hati org lain walopun sy sndr yg harus mnanggung beban...

perasaan serba salah mnghantui sy...rasa kasihan pd 2 org kwn itu..yg terpaksa sy kecewakan sbnyk 2 kali...prinsip hidup sy menjerit2 pd sy mngenai apa yg berlaku,dan mahu sesuatu dilakukan..dan kehendak diri turut sama berdegar2 dlm benak saya supaya tdk mghiraukan apa2 pon yg terjadi...sy mula mnilai kembali...program jassi..dimana pngisiannya mmg baik...ada pengajaran pertolongan cemas lagi menerusi FAO...ya,benar,mmg program ini sy bermanfaat pd sesiapapun...tp,pemikiran sy berputar lagi..sy telah pun mmpunyai asas pertolongan cemas,tmbh2 lagi sy pernah mnjadi pegawai latihan pbsm ketika di uitm dahulu...dan mgkn ani adalah asas kpd kputusan yg sy ambil....kwn2 sy adalah lbih perlu utk mnyertai program ini...mereka harus mndapatkn ilmu itu...dan,akhirnya dua hari lepas sy mghantar mesej penarikan diri secara rasmi dari program tersebut..dan sy berusaha utk mndapatkan tempat utk 2 org kwn sy itu supaya mereka dapat pergi dan tdk merasa terlalu kecewa...Alhamdulillah,insyaAllah skrg ini mereka telah pun berada di dalam bas dan mula bergerak manuju manipal...dan sy dpt tersenyum lebar kerana sy telah mmpu mngorbankan kepentingan diri sy sndr utk dimanfaatkan org lain...

kepada sahabat2 yg mmandang sinis pd keputusan yg saya ambil ,sekarang ini cuba beritahu sy, siapa yg rugi??

Semoga rahmat dan perlindungan Allah mengiringi setiap langkahan kita,insyaAllah...
Wassalam...

7 comments:

fadziyah zaira said...

salam, amal.

u did the right thing to do.

sbb masih ramai kawan2 kita yg tak berkesempatan nak pegi program jassi tu. dan sebenarnye raai yg teringin pergi.

"balik2 orang yg sama pergi, sbb ada sokongan senior." sbb tu ade suara2 yg tak elok mcm ni yg kita dengar.

tahniah sbb berjaya berkorban demi sahabat.

Al-Dzulfiqar said...

salam,zaira..
syukran atas komen..benar,suara2 sbgitu kita masih boleh dgr..benar kata2 abang hanafi,sharusnya program yg kita buat dpt mmberi manfaat pd semua pihak,bukan hanya sgelintir...sbb keadaan itu akan mnyebbkn sstgh pihak terasa hati..insyaAllah,maybe satu hari nnt kita boleh plan utk sesuatu program yg dpt disertai semua..

*teringat ketika mnyertai jemaah tabligh dahulu,slalu kdgrn lafaz "ikram muslimin"- memuliakan saudara...di mana para jemaah lbih mmntingkn saudara2 jemaah lain dr diri sndr..smoga lbih ramai org yg sggup mnolak kpntingan diri sndr utk org lain...

meekup@ng said...

bkn junior je..senior pon same je..blik2 org yg same...
bkn nk kata sesuatu yg tak elok..but, it's really irritating...
muke same je..bukn program jassi je....mcm2 program lg...
mmg selfish gile!

btw ammal, good work bro..:)
jgn lyn org yg tk perlu...
waste of time+saket hati...
juz ignore them..Allah taala tahu siapa kita,apa niat kita..:)
semoga DIA sentiasa memelihara kamu insyaAllah..:)

Al-Dzulfiqar said...

Salam..
sbnrnya tujuan post ini ditulis bknlah utk mgkritik pmilihan pesrta utk program jassi sbnrnya..dan utk pngetahuan semua,pndftaran jassi dibuat secara online,dan basis pmilihan peserta adalah first come first serve..jd,sbnrnya tdk timbul isu pergi atas sokongan senior,sbb pmilihan dibuat oleh ajk dr manipal..apa yg sy nk stress d sni sbnrnya adalah perlunya sifat sggup berkorban utk org lain,perlunya sifat mlihat sesuatu itu bukan hanya dr satu sudut,mmahami yg stiap org ada sbb yg tersendiri utk stiap yg dia lakukan dan perlunya kita mngadakan program yg boleh mmberikan pluang pada semua org utk mlibatkan diri..walaubagaimanapun,terima kasih di atas komen anda semua..sama2 kita berusaha agar dpt mnganjurkn suatu aktiviti yg mampu memanfaatkn semua kita,insyaAllah..

meekup@ng said...

mmg ammal nk ckp psl pengorbnan....understood tht..
apa yg ammal buat mmg bagos..i salute tht...
Coz not everyone can do tht...

but.. i just wanna express perasaan skit...sdikit tk puas hati tntg pemilihan..
coz benda ni jd dpn mata sendiri...
i saw it...mereka ajak geng2 mereka sendiri utk pergi program tuh..
n it's not first tyme...
right, mmg ajk mnipal yg buat..no doubt but pemilihan kita kat sini je...tht's all..
hope u dont misunderstood my intention..
btw thnks ammal...
..slm..

Al-Dzulfiqar said...

Salam cik meekup@ng..
eh,jgn salah faham..sy tdk mghalang siapa2 pun utk mngatakn apa2 di sini..blog sy ni blog demokrasi..ada kbebasan utk bersuara=) sy faham bgimana yg anda rasa...benar,pkara sbgini mmg terjadi...dan sy sndr pun mmg x mnyokong perkara sbgini utk berlaku..tp,xpe..
jika benar perkara ini berlaku sesama sstgh org tu,kita serahkan perkara ini pd Tuhan..stiap sesuatu yg berlaku di muka bumi ini,adalah ujian dari Tuhan,dan mgkn juga suatu amanah yg harus dipikul dan dilaksanakan sebaik mungkin...jadi,seandainya amanah itu tdk dijalankan dgn betul,maka terserah pd Allah utk menentukan..apapun,sama2 la kita berdoa agar seandainya perkara ini terjadi pd shabat2 kita,smoga mereka diberikan petunjuk utk kembali ke jalan yg benar,utk kmbali mnjalankan amanah Allah dgn betul...kerana dlm hidup ni,kita hanya mmpu mncapai ketenangan dan kedamaian jika kita sntiasa bersabar dan berfikiran positif..smoga rahmat dan perlindungan Allah mngiringi stiap langkahan kita,insyaAllah...=)

Anonymous said...

salam..
kpd meekup@ng..
knape meekup@ng tak join skali..
ajak la geng2 meekup@ng join skali klu ade program ke ape ke..
mgkin jassi tu di luar kawalan kita..
kuota pon tak ramai..
so lps ni..klu ade program ajak kwn2 skali..
tak baik la dlm satu batch pon..
ade yg iri hati sume..
tak ke mana pon..